2012. június 5., kedd

Joghurtos gluténmentes kenyér

Ez a joghurtos kicsit nagyzolóan hangzik, van benne egy kis joghurt is, na. A bevált kenyérreceptemmel szoktam kísérletezgetni; az adott folyadékmennyiséget helyettesítem ezzel-azzal. Most éppen 1 deci joghurttal. Egyébként 2-3 deci író, vagy a joghurt lecsöpögtetett leve (ez lehet, hogy ugyanaz??) is finom bele. Én mindig dupla adagot csinálok, és felszeletelve lefagyasztom. Aztán mikróban egy perc alatt kiolvasztok annyit, amennyi éppen kell, így mindig puha kenyeret ehetek.
A másik dolog amit mindig használok, a rost. Eddig a Fiberhuskot próbáltam, bejött, de lehet másfajtát is kapni. Sol mindenbe teszek belőle, sőt a gyerekek joghurtjába is szoktam keverni a gyümölcs mellé. Ők nem diétáznak, de a rost nekik is fontos.

Joghurtos gm kenyér (dupla adag)
Hozzávalók:
1 kiló Schär mix B
2 tasak szárított élesztő
3 adagolókanál FiberHusk
1 liter langyos víz
kb. 1,5 dl joghurt
2 tk só
3-4 ek olivaolaj (most tökmagolajat is tettem bele, de olvasztott vajjal is csináltam már)
Magok - elhagyható. Én most kifelejtettem.

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverem egy nagy tálban. Hozzáöntöm a nedveseket, kanállal valamennyire összekeverem, hogy éppen összeálljon. Pár percig pihentetem, hogy a rost megszívja magát. A pár perc most kicsit tovább tartott, megfürdettem és lefektettem a 2 hónapost. A pihenő után lisztezett deszkára borítom, kézzel alaposan átgyúrom (lehet gyúrni! Hurrá- hurrá!), kettéosztom, szilikonos kenyérformába teszem , vizes kézzel lesimítom a tetejét, és berakom a sütőbe 50 fokra kelni. Kb. 30-40 perc után feltekerem a sütőt 200 fokra (légkev.), és kb. 35-40 percig sütöm. A sütés előtt meg lehet kenni tejjel, tojással, de én nem szoktam, így is szép lesz.
Kiborítom és általában még melegen megkóstolom. Nem lehet megállni, annyira finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése